Ödeme orkestrasyonu ne demek ve nasıl yorumlayabiliriz?

Emre Fındık
işletmeler için ödemeler
2 min readJul 9, 2023

--

Uzun bir aradan sonra merhaba. Bu yazımızda sizlerle ödeme orkestrasyonunu anlamaya çalışacağız. Bu terim, ödeme sistemlerinde uzun süre çalışmış kişileri biraz gülümseten bir anlama sahip. Sebebi ise, bu kavramın zaten `payment gateway` adı altında var olmasıydı. PCI-DSS sorunlarını çözen, pek akıllı olmayan bir yönlendirici rolünü hatırlayabilirsiniz. Biraz daha geriden alırsak, fiziksel POS makinelerinden, ödeme geçitlerine ve şimdi ise ödeme orkestrasyonuna.

Neden bugün tam da bu tarz bir değişime ihtiyacımız var?

Hikaye tam olarak burada başlıyor. Neden bugün ödeme uzmanları bu konuyu anlamak ve yorumlamak zorunda? Halihazırdaki bildikleri oturmuş ve standartlaşmış bir yapı vardı. Cevap olarak, dijital ödemelerin son yıllarda yükselişi ve onun büyüme tahminleri diyebiliriz. Dijital ödemelere artan ilgi beraberinde artan bir karışıklık getirdi.

https://www.statista.com/outlook/dmo/fintech/digital-payments/worldwide

Tabii ki eskiden orkestrasyon yapan üye işyerleri vardı. Bunu kesinlikle inkar etmiyoruz. Aklınıza gelebilecek büyük üye işyerlerini düşünün. Hatta daha ilginç olan; ideasoft, ticimax gibi e-ticaret altyapıları, 2 taksit paraf kart işlemlerini Halkbank sanalposundan işleme gönderme imkanı verip, aynı ödeme formunda 6 taksit için X ödeme kuruluşunu kullanma imkanı veriyordu. Ben bunu akıllı yönlendirmenin bir çeşit ilkel hali olarak yorumluyorum :)

Ödeme orkestrasyonu oyuncuları kimlerdir?

Katıldığım bir organizasyonda, bu firmaların şu anda 50'den fazla olduğu, bir önceki yıl 20 civarı ve ondan önceki yıl ise 5 adet olduğuyla ilgili birçok şaka yapıldı. Ben buradan şu çıkarımı yapıyorum, ödeme orkestrasyonu (ne kadar ‘hey! bu bir payment gateway’ denilse dahi) bir ihtiyaç olmaya başladı ve kendini ödeme sistemi organizasyonlarında hissettirmeye başladı. İşte size incelemek için birkaç firma ismi:

  • IXOPAY
  • Primer
  • ProcessOut
  • Spreedly
  • Gr4vy
  • ZooZ

Peki, bu şirketleri nasıl değerlendirebilirsiniz? Benim kişisel kriterlerimi 6 grupta topluyorum: şirket profili, genel ürün teklifleri, bağlantı sayıları, yönlendirme kapasiteleri, işleme güçleri, raporlama ve analitik kabiliyetleri olarak sayabilirim. Bu en kapsamlı analiz diyemem ama en azından benim için bir başlangıç noktası.

Ödeme orkestrasyonu gerçekten bir değer ekliyor mu?

İlk yazının sonuna yaklaşırken şu sorular ile sizi baş başa bırakmak istiyorum.

  • Ödeme orkestrasyonu gerçekten bir değer ekliyor mu?
  • Ödeme geçidi dönemlerinden farklı olarak bir özelliği var mı? Üye işyerini tek arıza noktası durumuna düşürür mü?
  • Legacy sistemlerden daha iyi perform edebilir mi?
  • Başka bir firmaya ihtiyaç duymadan üye işyeri bu sistemi kurabilir mi? Bakım masrafları ön görülebilir mi?
  • Tam olarak payment orkestrasyonuna ne zaman ihtiyacım var? 2023 yılı itibariyle üye işyeri açısından bir hesap yapmak mümkün müdür?
  • Global ödeme sistemleri zaten bu sorunları çözmüyor mu?

Bu soruları yanıtlamaya çalışacağımız Ödeme Orkestrasyonu serisine hoş geldiniz :) bizi takip edin, medium’da takip etmeyi unutmayın.

İyi haftasonlari.
Fintek23

--

--